Vår historie

Etablert av Johannes Ramdahl i 1920

Det er 95 år siden at Johannes Ramdahl etablerte Sarpsborg Pressingklubb i Pellygata. Det har vært 95 år med en spennende utvikling til skiftende tider, men i både med- og motgang, har vårt fi rma stått stødig i Sarpsborg.

Brødrene Ramdahl 96 år og tenker fremover

Vi som eier og driver Brødrene Ramdahl i dag er stolte av historie. Det er lagt ned et solid arbeid gjennom generasjoner, som vi forvalter videre med stor ydmykhet. I jubileumsåret dveler vi gjerne med historien og tenker på fortiden, men vi er faktisk mest opptatt av fremtiden. Selv om Brødrene Ramdahl er en forholdsvis konservativ forretning når det gjelder utvalg og driftsform, ønsker vi å være fremoverlent og spille på lag med den moderne kunde. Vi ser ingen motsetninger mellom det å hente det beste fra fortiden og mikse det sammen med dagens behov.
 
Fremtiden
Brødrene Ramdahl ønsker i jubileumsåret og i årene som kommer å hente det beste fra tidligere tider, nåtiden og fremtiden. Kvalitetsprodukter går aldri av moten, derfor vil vi fortatt satse på leverandører som holder den faglige fanen høyt. Det samme kan sies om service. Høy servicegrad i varehandelen er nemlig helt avgjørende for å ha trofaste kunder. Faglig dyktighet er også viktig i en tid der kjedebutikken kun fokuserer på pris. Etter vår oppfatning finnes det altså andre konkurransevirkemidler i markedet.
 
Vi har et solid fundament i våre trofaste kunder. De er det altså mange av. Flere av våre kunder har handlet hos oss i en mannsalder og vi setter stor pris alle de kjente ansiktene, som kommer tilbake flere ganger i året når garderoben skal fornyes.
 
Hovedtyngden av våre kunder kommer fra Sarpsborg, men vi ser gradvis at kundestrømmen endres. Blant annet får vi stadig flere kunder fra Fredrikstad og de andre Østfold-byene. Det kommer nok av at vårt sortiment og driftsform er ganske unik i 2015, men vi skal tilpasse oss den nye virkelighet uten at vi av den grunn skal gå på akkord med grunnpilarene i driften. Tilpasningsdyktighet har vært et nøkkelord gjennom alle de 95 årene, så dette kan og vet vi forholdsvis mye om.
 
Det er med stor glede vi takker våre kunder, leverandører og andre forretningsforbindelser for den store tillit vi er blitt vist gjennom 96 år. Tillit er alfa og omega for å lykkes, så vi skal ta godt vare på den i de neste ti-årene også.

 

Johannes Ramdahl kom til Sarpsborg fra Halden i 1915.
Johannes Ramdahl kom til Sarpsborg fra Halden i 1915.
Ramdahl Konfeksjonsfabrikken i Pellygaten 29-31.
Ramdahl Konfeksjonsfabrikken i Pellygaten 29-31.
Utstillingsvinduene hos Brødrene Ramdahl ved åpningen av den nye forretningen i St. Mariegate den 8. november 1962.
Utstillingsvinduene hos Brødrene Ramdahl ved åpningen av den nye forretningen i St. Mariegate den 8. november 1962.
St. Mariegate 80 ble restaurert utvendig i 1970.
St. Mariegate 80 ble restaurert utvendig i 1970.
Brødrene Elias, Daniel og Johs Ramdahl (jr), sammen med faren Johs Ramdahl. Sistnevnte grunnla firmaet for 95 år siden.
Brødrene Elias, Daniel og Johs Ramdahl (jr), sammen med faren Johs Ramdahl. Sistnevnte grunnla firmaet for 95 år siden.

Driftsfundamentet

Fundamentet i selve driften har alltid vært tuftet på bredt utvalg, god kvalitet og høy servicegrad. I tillegg har håndverkstradisjonene spilt en sentral rolle helt fra selskapets etablering for 95 år siden. Det er ikke lenger slik at skreddermesteren overvåker driften som i gamle dager, men systua er inntakt. Daglig legges det opp bukser og sys i knapper på loftet i den sentralt plasserte bygården.
Det var i 1915 at haldenseren Johannes Ramdahl flyttet til Sarpsborg. Den 21 år gamle gutten hadde gått læretiden i skredderfaget med to år i hjembyen og to år i Bengtfors i Sverige. Ramdahl flyttet til Sarpsborg for å begynne som skreddersvenn hos skreddermester A.M. Sæther, som hadde tilholdssted i Sverresgate.

Sarpsborg Pressingklubb

I årene under den første verdenskrig og i tiden frem til 1920, møtte Johannes Ramdahl Kristine Syversen fra Hobøl. De to giftet seg og fikk med tiden hele ti barn – Judith, Ruth, Johannes, Boas, Lydia, Liv, Elias, Daniel, Abigael og Samuel. Sistnevnte døde etter kun en uke og flere av de andre har også gått bort.
Johannes Ramdahl giftet seg altså i 1920 og i samme år, begynte han for seg selv. Johannes Ramdahl etablerte en forretning han kalte Sarpsborg Pressingklubb. Lokaler hadde Ramdahl i Pellygata 24, der han drev som skredder. Han påtok seg også omsying av klær, reparasjoner og pressing av klær. På den måten hadde virksomheten flere bein å stå på. Det var altså her i 1920 at Brødrene Ramdahl, slik vi kjenner butikken i dag, egentlig så dagens lys.

Slitsomme år

Det var slitsomme år for Johannes Ramdahl og hans hustru Kristine. Den store ungeflokken krevde sitt og det samme gjorde forretningen, men hele familien sto last og brast med virksomheten. Kristine arbeidet i butikken og etter hvert hjalp barna til. Judith lærte tidlig å sy ves-ter og bukser. Pressingklubben gikk etter hvert meget bra og den driftige Johannes kjøpte i 1922 Pellygata 35, der han fortsatte driften. I 1953 etablerte han egen konfeksjonsfabrikk i bygget.

Selv om Judith, gift Skarpnord, i alle år har drevet som skredder og sydame, så er det Johannes, Elias og Daniel som foreløpig har satt sine dypeste spor i firmaet Brødrene Ramdahl. Johs. Ramdahl jr. ville egentlig bli murer, men det var ikke lærlingeplasser å oppdrive. Dermed bar det rett inn i skreddernes verden for den unge herremannen. Johs. hadde håndlag og lærte raskt å sy bukser. Imidlertid satte den annen verdenskrig en stopper for den videre skredderkarrieren. 17-åringen flyktet til Sverige. Han ville slåss for fedrelandet og målet var å komme seg til England, men Johs. Ramdahl kom ikke lenger enn til nabolandet, der han ble satt til å sy bukser i forlegningen han bodde. Etter hvert gikk sarpingen lei og ble skogsarbeider og gårdsgutt, før han igjen tok opp skredderjobben. Nå havnet Ramdahl hos de mer anerkjente fabrikkene Widengreen og Vingåker, der Johs. Ramdahl jr. lærte mer og utviklet kunnskapen innen faget. Sverige-oppholdet og jobben hos Vingåker fikk for så vidt positive følger for Brødrene Ramdahl, for etter krigen og førti år fremover kjøpte Sarpsborg-forretningen dresser av nettopp Vingåker.

Tilbake i Sarpsborg

Johs. Ramdahl jr. kom tilbake til Sarpsborg i juni 1945 og begynte umiddelbart å jobbe på skredderverkstedet til sin far. Det var en langt mer kunnskapsrik og selvstendig mann som var i sving sammenlignet med før han reiste. Johs. Ramdahl jr. tryllet frem de fineste dameklær i tillegg til herreklærne, og i 1946 avla han svenneprøve og kunne kalle seg herre- og dameskredder. Akkurat som faren. Skreddervirksomheten var omfattende med mange mennesker i sving. Tidlig på 1950-tallet kom Elias med på laget og noe senere kom også Daniel inn i butikkdriften. Konfeksjonsavdelingen ble nemlig flyttet i 1954 til Pellygata 29-31 og med det trengte man flere ansatte, for noen måte også passe driften i Pellygata 35. Daniel ble i så måte også en viktig brikke siden han hadde butikkerfaring fra Einar Skaarberg og Hans Olsen Eft.

Egen fabrikk

Konfeksjonsfabrikken i Pellygata 29-31 fikk navnet Brødrene Ramdahl og virksomheten holdt hus her helt til 1962, da brødrene Johs jr., Elias og Daniel valgte å flytte alt sammen til St. Mariegate 80. En eiendom trioen hadde kjøpt tidligere samme år. Etter flere måneder med hardt dugnadsarbeid åpnet Brødrene Ramdahl ny forretning i St. Mariegate 80. november 1962 – i god tid før julehandelen startet. En julehandel som tok helt av og ble en suksess uten sidestykke.

Måtte velge strategi

Etter hvert vokste det seg frem en situasjon der de tre brødrene Ramdahl måtte foreta et valg. Skulle man satse både på konfeksjonsfabrikken og butikken eller kutte ut en av delene? Valget falt på butikken og sett i etterpåklokskapens lys, er det ingen tvil om at det var et korrekt valg som ble truffet. Konfeksjonsfabrikken ble lagt ned i 1965 og brødrene kunne ha fullt fokus på forretningsdelen. Tekstilindustrien i Norge hadde sett sine beste dager allerede på dette tidspunktet.

Er fornøyd

Butikken ble utvidet og pusset opp i 1970 og siden har Brødrene Ramdahl stått fjellstøtt. Etter en lang periode med salg av vernetøy og dameklær, er forretningen tilbake til utgangspunktet: Salg av herreklær av solid kvalitet er hovedgeskjeften.

Brødrene Johs. jr, Elias og Daniel er for lengst ute av driftsbildet. Fra 1992 har sønnen til Johs jr., med samme navn, ledet selskapet. En periode sammen med onkel Daniel, men nå nyter også han sitt velfortjente otium som bror Elias. Johs. Ramdahl har fått med seg sønnen Eirik på eier- og driftssiden, så det er altså tredje og fjerde generasjon Ramdahl som i jubileumsåret fronter butikken. En sterk prestasjon i seg selv.
-Vi er fornøyd med tingenes tilstand og ser lyst på situasjonen. Samtidig som vi må være endringsvillige skal vi holde på konseptet med kvalitet og god service. Akkurat dette går nemlig aldri av moten, mener Johs. og Erik Ramdahl.

Brødrene Ramdahl 95 årsjubilerer

Fra Pressingklubb til en av gågatas viktigste forretninger

Brødrene Ramdahl feirer 95 årsjubileum. Historien om den velrennomerte herrekonfeksjonsforretningen i Sarpsborg handler om en lang reise, fra en sped start som såkalt Pressingklubb til dagens moderne forretning. 95-årsjuilanten er i fin vigør. Brødrene Ramdahl har stått i mot økt konkurranse og strukturelle samfunnsendringer. Brødrene Ramdahl er fortsatt et begrep, en merkevare og en av Sarpsborg sentrums viktigste forretninger.

Cathrine Johansen og Alexander Engebretsen jobber hos Brødrene Ramdahl i Sarpsborg. Begge stortrives med å selge klær og Cathrine har vært ansatt i forretningen helt siden 2008. Alexander startet for tre år siden.

Trives med å selge herreklær

Selger mange dresser
Brødrene Ramdahl selger mange dresser, penbukser og jakker i løpet av året. Det er viktig at klærne sitter godt og er behagelig å ha på seg. Alexander Engebretsen føler at noe av det beste med jobben, er at han har muligheter for å foreta justeringer og tilpasninger til den enkelte kunde.
 
-Det er mye mer utfordrende å jobbe i en butikk som vektlegger service og hvor du har muligheten til å påvirke klesvalget til kunden på en annen måte enn i en kjedebutikk på et stort kjøpesenter. Vi foretar de individuelle tilpasningene som er nødvendig. Vi legger opp og syr inn klær etter behov, sier Engebretsen, som har jobbet hos Brødrene Ramdahl siden høsten 2012.
Facebook